Demokratiska republiken Kongo (DR Kongo) genomgår en av världens svåraste och mest allvarliga humanitära kriser - och den har varat i över 20 år. Eftersom konflikterna i landet blir värre och fler, och rekordmånga människor är på flykt, finns det få saker som tyder på att krisen kommer att vara över inom den närmaste framtiden.
Många och svåra konflikter
Över 4,5 miljoner kongoleser är internt fördrivna och omkring 800 000 har flytt till grannländer som Angola, Zambia och Tanzania.
Människor tvingas på flykt av väpnade grupper som kämpar mot varandra och mot lokala myndigheter. 2017 uppstod nya konflikter i nordöstra, östra och södra delen av landet.
Matbrist
Kamp om resurser, mark och lokal makt
Konflikterna i DR Kongo drivs av kampen om naturresurser, mark och lokal makt. Väpnade grupper existerar i olika storlekar - från små grupper av beväpnade banditer till större gerillagrupper med centraliserad struktur.
Våld och förstörelse
Våld, sjukdom, undernäring och flykt präglar befolkningens liv i stora delar av landet. Skolor förstörs och kvinnor och barn riskerar att bli utsatta för fysiska och sexuella övergrepp.
15 miljoner människor har drabbats av livsmedelsbrist. 43 procent av alla barn under fem år lider av undernäring. Hälsocentraler är i behov av renovering, koleraepidemier bryter ständigt ut och barnsoldater rekryteras av väpnade grupper.
Läs: Fördubbling av antalet Kongoleser som drabbas av matbrist
En försummad kris
Trots att lika många människor behöver nödhjälp i DR Kongo som i Syrien, har det varit liten mediauppmärksamhet om krisen i DR Kongo. 2017 var inget undantag. Befolkningen har levt med våldsamma konflikter i över 20 år, men uppmärksamheten från det internationella samfundet minskar och finansieringen till biståndsarbetet i landet är oförsvarligt liten. 2018 var DR Kongo överst på NRC:s lista över försummade flyktkriser.
Unga på flykt i DR Kongo
Skola
I DR Kongo kostar det pengar att gå i skolan, och barn och ungdomar på flykt har ofta inte råd att betala skolavgifter. De som har flytt från konflikter har fått lägga hela sitt liv bakom sig. Många flydde innan de började i första klass och har aldrig fått möjlighet att börja skolan. Andra har börjat i skolan, men fick sluta när de flydde. Ofta tar det flera månader eller år innan de får möjlighet att ta igen den förlorade skolgången.
I landet som helhet så börjar 67 procent av barnen i skolan, medan endast 44 procent av ungdomarna går vidare med fortsatta studier.
2018 hade 3,4 miljoner kongolesiska barn behov av humanitär hjälp i form av utbildning. Siffran har ökat från 3 miljoner år 2016, vilket bland annat beror på ökad spridning av väpnade konflikter, dålig infrastruktur och ett stort antal internt fördrivna.
Möjligheter och jobb
För barn och ungdomar som har förlorat år av skolgång är det svårt att hitta ett jobb. Arbetslösheten i landet är över 50 procent och ännu högre bland ungdomar och i konfliktdrabbade områden. Många förlorar sin försörjning när de drivs på flykt.
Unga på flykt måste göra sitt bästa för att överleva i en hård verklighet. Utan tillgång till jobb eller skola, slutar det med att en del ansluter sig till väpnade grupper. Vissa går med frivilligt eftersom de får betalt, medan andra blir tvångsrekryterade. Det händer både barn och unga, flickor och pojkar.
Ungdomar som drabbas av konflikter blir ofta tidigt vuxna. Vissa gifts bort i ung ålder och många får tidigt ansvar för att försörja familjen, trots att de har få möjligheter att skaffa en inkomst.
Det här gör vi
Vi arbetar i alla områden där de största konflikterna i landet pågår - i Norra Kivu, Södra Kivu, Ituri, Kasai och Tanganyika.
Vi ger utbildning i en trygg och skyddad miljö.
Vi hjälper människor på flykt genom att erbjuda information, rådgivning, kurser och rättshjälp, så att de får kunskap om och kan kräva sina egendomsrättigheter. Vi stöder initiativ för konfliktlösning i samband med egendom och hjälper människor att få viktiga dokument, som födelse- och vigselattester.
Vi hjälper människor på flykt med tillgång till mat, reparerar vatten- och sanitetstjänster, ge skyddande tak över huvudet och delar ut kontantstöd till människor som återvänder hem efter att ha drivits på flykt.