Nästan tre månader har gått sedan Marlon gav sig iväg på den första av tre resor, som utgör bakgrunden till höstens instagramserie Marlon's Journey.
Nu är resan över, och Marlon är hemma igen. Han har varit i Libanon, Colombia och Demokratiska republiken Kongo, tre länder med miljontals människor på flykt. Han har träffat ungdomar i samma ålder, men som lever helt andra liv än vad han och hans vänner gör. Liv som först och främst handlar om att överleva - till nästa dag, nästa vecka.
”Ungdomsåren ska vara så sjukt bra”
Det råder ingen tvekan om att resorna har gjort intryck på 19-åringen. Han är tillbaka på NRC:s kontor i Oslo en grå eftermiddag i november, för att prata om resan han har varit på. Ja, han nickar, han är sliten. Han har tänkt mycket på dem han har träffat och vad han har sett.
– Jag har lärt mig mycket. Och det är coolt att se att även om vi lever i så olika länder, och våra erfarenheter och kunskaper kommer från olika ställen, så har vi rätt liknande bild av världen.
Trots att de hade mycket gemensamt, är det förstås en stor skillnad i att vara ung och leva i ett fridfullt land som Norge och att vara ung på flykt.
– Ungdomar på flykt får ju inte leva ut sin ungdomstid, det som västerländska samhället påstår är så sjukt bra. Här där vi har alla möjligheter och frihet. Du har så sjukt bra hela tiden. Du kan gå ut med dina vänner, dricka dig full, bli kär i någon.
Marlon ler när han listar exempel från sin egen ungdom. Men han blir snabbt allvarlig när han tänker på hur det skulle ha varit i syriska Osamas skor, som lever som flykting i Libanon. Eller om han hade haft det som Shindano, som är på flykt i Kongo.
– Du har inte möjligheten att bara driva runt, utan mål och mening. Plötsligt måste du ta hand om din familj, se till din lillasyster. Plötsligt blir du mamma eller pappa till dina egna syskon. Du står där och är fjorton år, och så är du familjens överhuvud eftersom alla andra har dödats.
Ungdomar på flykt får ju inte leva ut sin ungdomstid, det som västerländska samhället påstår är så sjukt bra. Här där vi har alla möjligheter och frihet. Du har så sjukt bra hela tiden. Du kan gå ut med dina vänner, dricka dig full, bli kär i någon.Marlon Langeland
Vem ska ta hand om världen imorgon?
Marlon är övertygad om att resan har förändrat honom och att han förstår mycket mer om hur det är att leva på flykt.
– Jag tycker att ungdomar på flykt har en stor utmaning, för att de måste ta hand om familjen och de som finns runt dem. Konflikten de lever i ger dem det ansvaret. Dessutom ska de blicka framåt, mot en bättre framtid. De ska ha starkt hopp. När du är ung har du alla dessa ambitioner och tankar om hur världen fungerar och du vill påverka.
Det är ganska uppenbart varför det är viktigt att fokusera på ungdomar på flykt som en grupp, menar Marlon.
– Vem är det som ska ta hand om världen i framtiden? Vem är det som ska vara statschef? Vem är det som kan ge nya perspektiv på en situation eller konflikt?
Jo, det är unga på flykt. Och därför måste vi uppmärksamma dem nu, för det är de som kommer att bestämma över världen i morgon.
Marlon står själv på tröskeln till vuxenlivet. Han har blivit lite mer vuxen den senaste tiden, säger han, bryr sig mindre om ungdomsgrejer, mer om hur världen ser ut. Och om minoriteter i samhället.
Minoritetsbakgrund
– Jag har ju själv en minoritetsbakgrund. Det är konstigt att säga det, jag har aldrig sagt det förut ... Min farmor flydde från Chile, med hela min familj på släp, till Norge. Och nu är de här idag.
Kanske är det därför han valde att vara med i det här projektet - Marlon's Journey? En anledning är iallafall att han fick möjlighet att ge sig iväg till platser som han annars aldrig hade kunnat resa till.
– Jag är nyfiken, jag vill veta hur människor på andra sidan jorden lever. Dessutom menar jag att jag inte kan gå runt här hemma och tycka till om flyktingsituationen och människor som har det svårt, utan att ha sett det, studera det eller prata med någon som har varit där.
Det är fett att hjälpa!
Tror du att serien kan bidra till något positivt?
– Den bidrar positivt!
Hur då?
– Den får människor att öppna ögonen och faktiskt se vad som händer i världen. Och se att de kanske kan bidra till en förändring. Jag tror att det är många människor som mår bättre när de har hjälpt någon, när du hjälper din granne att bära de tunga shoppingkassarna ända upp till dörren. Det känns bra att hjälpa någon, det är fett, du känner att du har bidragit! Nu är det någon som har det bättre på grund av dig, eller hur!
Kampen i huvudet
Marlon har fått många bra kommentarer under tiden med Marlon's Journey. Familjen har också varit positiv, även om mamman var orolig att något skulle hända med sonen.
– Men hon är väldigt glad att jag gjorde det. Hela familjen har följt det här med spänning. Och det är väldigt roligt att se att familj, vänner eller bekanta som annars inte skulle ha pratat om de här ämnena, att de gör det nu.
Din pappa flydde från Chile som barn. Har du pratat med honom om hans resa?
– Det jag har pratat med honom om är den svåra omställningen. Det är ju när det faktiskt blir lugnt som du börjar tänka på saker. Det är då du förstår hur jävligt du har haft det och vad du har gått igenom. När något du har kämpat för så länge - när du plötsligt har det. När du har det tryggt. Det är då alla de jobbiga tankarna får plats att blossa upp. Så är det generellt, inte bara med min pappa, men med väldigt många flyktingar som kommer till en ny plats. Då kan man säga att det är del två av den svåra resan - kampen i ditt huvud.
– Många tänker - nu är det över, nu har du det tryggt. Men de som flyr har ofta familjen och sitt hus på en helt annan plats. De får en kulturchock och möter en massa människor som är kyliga, som inte frågar hur du har det. Kanske kommer du från en plats där du känner grannen bra, sedan kommer du till ett land där alla stirrar på sina mobilskärmar hela tiden.
Det känns bra att hjälpa någon, det är ”fett”, du känner att du har bidragit! Nu är det någon som har det bättre på grund av dig, eller hur!Marlon Langeland
Kanske har din granne varit i krig
Därför, menar Marlon, ska man vara försiktig med att döma människor som är annorlunda. Det är kanske det viktigaste han har lärt sig.
– När du ser människor som har det svårt och du inte riktigt förstår varför de har problem, men man bara tänker ”herregud, de är konstiga”, så måste man ge dem en andra chans. Kanske har din granne varit i krig, har du tänkt på det? Du vet att den familjen kommer från ett annat land. Har du tänkt på att de saker som du tar för givet, de har de kämpat för? Har du tänkt på att vanliga saker, som att gå till affären, kan vara dagens stora uppgift?
Till sist - vad händer nu? Har den här resan haft någon inverkan på hur du väljer att leva ditt liv framöver?
– Jag tror kanske att jag letar mycket mer efter en mening. Och att det jag ska göra ska betyda något för mig. Nu när jag har rest runt om i världen och sett vad livet egentligen handlar om – att ta hand om dem runt omkring dig, att vara snäll och att göra något som är meningsfullt för dig själv. Det här är de tre saker som jag tänker att livet faktiskt handlar om.