
Hadiza bestämde sig för att fly efter att hon blivit rejält slagen av Boko Haram-soldater. De upptäckte att hon hade gått för att samla ved utan deras tillåtelse. Byn hon bodde i, Bisge, ligger nordost i landet och har varit under Boko Harams kontroll i två år.
– Livet var hemskt, och vi förlorade all frihet. Varje gång vi skulle hämta vatten eller ved, så skulle en Boko Haram-medlem vara med. Unga flickor tvingades gifta sig, medan unga pojkar blev barnsoldater, berättar Hadiza.

Flydde i mörkret
– De flesta Boko Haram-soldaterna lämnade byn på natten och kom tillbaka på morgonen. Därför försökte många i byn fly efter att mörkret hade lagt sig. Så gjorde också jag, tre av mina barnbarn och deras två mammor.
Men de kom ifrån varandra och Hadiza var nu ensam. Utsvulten och törstig uppsökte hon två byar under flykten. Men konflikter skapar rädsla för allt främmande, och hon jagades bort. Hon var tvungen att dricka det vatten som hon hittade och hon fick i sig proteiner genom att äta larver, skalbaggar och gräshoppor. Efter en månad på flykt upptäcktes hon av soldater, som transporterade henne till mottagningscentret i staden Dikwa.

Brutala straff
– Stal du, höggs handen av. Var du ”otrogen” blev du stenad. Om du rökte blev du piskad. Vi stod ut med allt detta, men när det inte fanns någon mat kvar var vi tvungna att fly, berättar 70-årige Baba Mele.
Baba flydde till fots. Byn han bodde i, Ngubdori, är fortfarande under Boko Harams kontroll. Under flykten såg han bilar som stoppades på vägen och passagerare dödades. Baba kom till mottagningscentret för nio dagar sedan och kan för första gången på länge känna sig trygg och mätt.

Han var själv många gånger vittne till de bestraffningar som Boko Haram genomförde i de områden som de kontrollerar. Det var inte bara stöld och otrohet som straffades. Om du flydde, och blev tagen, dödades du. Om du försökte gömma dig hos någon, och det upptäcktes, blev alla dödade.
Ärr från en nigeriansk verklighet
På benet har han stora ärr.
– De här har jag fått från knivstick, säger han.
Ärren är sår från en annan pågående konflikt i Nigeria. Baba är en bonde och tillhör folkgruppen Kanuri. Knivsticken fick han efter att han anfallits av folkgruppen Fulani, som är boskapsnomader. Kampen om resurser mellan människor med olika livsmönster har ökat på flera platser i Nigeria. Både klimatförändringarna och fördrivningen av boskapsnomader från områden i nordöst och söderut, stärker gamla motsättningar.
Baba börjar bli gammal och trött. Men för första gången på länge känner han sig trygg.

NRC i Dikwa
Boko Haram kontrollerade Dikwa i sex månader under 2015 och 2016, innan en sammansatt militärstyrka med soldater från Nigeria och grannländerna Tchad och Kamerun drev dem tillbaka i februari 2016.
Dikwa hade 80 000 invånare innan Boko Haram tog kontroll över staden. Nu finns det 120 000 människor här. Majoriteten är de som har återvänt, men det finns också ett stort antal bönder från landsbygden som har sökt tillflykt till Dikwa. Jonathan Vandu, NRC:s fältkoordinator i Dikwa, berättar att de elva medarbetarna har en enorm arbetspress och att det ständigt kommer nya människor på flykt in till staden.
NRC etablerade sig i Dikwa 2017 och var bland de första hjälporganisationerna i området.
Det här har NRC gjort:
- Satt upp 1 300 tillfälliga skydd och renoverat 1 450 hus som har blivit skadade. Bara i november har NRC ordnat tak över huvudet till 600 familjer, men saknar markområden att bygga mer på.
- Satt upp 240 latriner och dusch-/tvättmöjligheter.
- Delat ut hygienartiklar och information
- Installerat vattenpumpar
- Skaffat mat och nödhjälpsartiklar
- Gett stöd till livsmedelsproduktion och bevattningsanläggningar
Hjälparbetet i Dikwa lider av bristande finansiering – speciellt när det handlar om mat, utbildning och skyddsåtgärder mot våld och sexuellt utnyttjande. Till exempel finns det bara tre skolor i hela Dikwa.