Akhtar har knutit halsduken ordentligt om halsen och dragit ner den blåa mössan över öronen. Liksom de flesta barn tycker han också att det är kul med snö. Att kasta snöbollar och göra snögubbar. Men samtidigt gör kylan och snön livet ännu svårare. Akhtar är som vanligt på väg till jobb. Han samlar skräp på Kabuls gator.
”Jag vet inte hur gammal jag är”
– Vanligtvis samlar jag tomma läskburkar som jag säljer. Jag samlar också papp och papper som jag tar med hem. Vi använder det för att värma tältet och att laga mat, berättar han.
– Hur gammal är du, frågar vi.
– Jag vet faktiskt inte, svarar han.
Senare får vi veta att han är tretton år.
– För nästan tre år sedan flydde jag med familjen från provinsen Kunduz. Jag har fem yngre syskon. Nu jobbar jag med min pappa och samlar skräp på Kabuls gator, säger Akhtar.
Drar in till de stora städerna
Många av dem som dragit in till Kabul och som bor i tält och skjul av plast och plankor har varit på flykt i flera år - först som flyktingar i Pakistan, därefter som internflyktingar i sitt hemland.
Sedan början av 2015 har omkring tre miljoner afghanska flyktingar i Iran och Pakistan återvänt till Afghanistan, ofta till en skör och osäker framtid, enligt FN:s kontor för humanitära frågor(OCHA).
Sju av tio afghanska flyktingar som återvänder hem tvingas fly på nytt på grund av våld, enligt en rapport från NRC och forskningsinstitutet Samuel Hall. Många av dem hamnar i ett liv på flykt.
Mer än 1,2 miljoner internt fördrivna i Afghanistan lever nu i så kallade informella bosättningar, som ofta består av tält och skjul av plankor och presenningar, enligt OCHA.
Majoriteten av de som är på flykt i Afghanistan och som har lämnat hemprovinsen, har sökt tillflykt till provinshuvudstäderna Kabul, Nangarhar, Kandahar, Balkh och Herat.
Läs mer om situationen i Afghanistan i OCHA-rapporten Humanitarian Needs Overview 2019.
Plastsandaler utan strumpor
– Tusentals fördrivna familjer har inte råd att köpa vinterkläder och skor eller att hyra en uppvärmd bostad eller rum. Det är en vanlig syn att se barn gå runt i snön i plastsandaler, och ofta utan strumpor. Situationen är desperat, och vi måste göra vad vi kan för att skaffa de här familjerna tak över huvudet, ugnar, ullfiltar och tillräckligt med mat för att de ska kunna hålla sig vid liv under den brutala och iskalla vintern, säger Christopher Nyamandi, som leder NRC:s arbete i Afghanistan.
Hjälpte 1 000 familjer med tak över huvudet i Kabul
Akhtar och familjen tillbringade förra vintern under plast och presenningar, men i höstas uppgraderade NRC bostaden, så att familjen kan hålla värmen.
För många familjer i området är det här den tredje vintern som de lever under dessa eländiga förhållanden.
Under 2018 ordnade NRC så att över 1 000 familjer (7 600 familjemedlemmar) fick uppgraderade hem i och runt huvudstaden Kabul.
”Skräphandel”
Agha Omar, 12 år, skottar snö runt familjens tält. Snön som fallit under natten hindrar honom från att samla skräp på gatorna.
– Jag brukar samla skräp på gatorna, men nu är gatorna täckta med vit snö och det gör det svårt att hitta någonting. Jag håller mig hemma idag och hjälper hellre till att få undan en del av snön. Men så snart snön försvinner från gatorna är jag tillbaka där igen, säger Omar.
Varken Omar eller de andra barnen på bilden ovan går i skolan. Alla arbetar som skräphandlare för att bidra till familjens ekonomi. De samlar in metall, papp och papper som de säljer.
Osäker framtid
Naqib och familjen har fått möjlighet att sätta upp ett tillfälligt hem som består av plankor, plast och presenningar på en bakgård. NRC har betalt hyra till markägaren, så att familjen får fortsätta att bo där.
Naqib har elva yngre syskon, men varken han eller syskonen går i skolan. Naqib gick i andra klass när familjen återvände hem efter flera år på flykt i grannlandet Pakistan. Nu har fyra år gått sedan han senast fick undervisning.
Helst vill han sitta på skolbänken. Men istället kör han runt på sin cykel på jakt efter skräp som han kan sälja, och som gör att familjen får något att äta.
– Vår situation är hopplös och jag ser inga tecken på att det kommer att bli bättre i framtiden. Jag kommer antagligen att sluta som skräphandlare eller ta tillfälliga jobb, säger han.