”Det här är en kris skapad av människor”

Publicerat 18. jan. 2018

Den här videon togs efter en flygattack i ett grannskap i Jemens huvudstad Sana i augusti 2017. Foto: Nuha Mohammed / NRC 

För folket i Jemen handlar det om liv och död varje dag. Samtidigt bidrar några av världens mest inflytelserika länder till konflikten.

– Det svåraste med krisen i Jemen är att det så uppenbart är en kris skapad av människor.  

NRC:s Suze van Meegen har sedan i juni förra året arbetat i vad som kallas världens största humanitära kris. Hon är oroad över det faktum att regeringar i flera av världens mest inflytelserika länder bidrar till konflikten.  

– Medierna skriver ju ingenting

Som rådgivare och talesperson för NRC går hennes jobb ut på att prata med människor om konflikten, analysera data, titta på ekonomiska faktorer och bidra till att människor får höra om krisen, för som hon säger: ”Media skriver ju ingenting om den, som de borde”.  

Hon berättar om människor som har så få resurser att de måste göra omöjliga val varje dag.  

– De måste välja mellan att betala för transport för att kunna ta med barn som har kolera till sjukhuset eller att köpa mat till sina fem andra barn.  

Allt detta, säger hon, händer som ett resultat av politiska beslut som fattats av FN, Storbritannien, Frankrike och Norge.  

– Jag blev så glad att se att Norge slutat sälja vapen till Förenade Arabemiraten! Det är viktigt för att vapen sannolikt kommer användas i handlingar som kränker mänskliga rättigheter.  

Van Meegen anser att krisen i Jemen kunde inträffat var som helst.  

– Tidigare kunde folk leva sina liv här, gå på universitetet, gå till jobbet… Då slog denna våldsamma konflikten plötsligt till. Tidigare var landet en turistattraktion, nu blir den slagen sönder och samman. Folket flyr från sina hem och de har inte tillräckligt med mat att äta.  

– De måste välja mellan att betala för transport för att kunna ta med barn som har kolera till sjukhuset eller att köpa mat till sina fem andra barn.
Suze van Meegen
Suze van Meegen, NRC.


Saknar mat och bensin

I september 2014 tog några lokala rebeller från Ansar Allah, även känt som Huthi-rörelsen, och styrkor som var lojala mot tidigare president Saleh kontroll över huvudstaden Sana. I mars 2015 gick en koalition av flera länder i regionen under ledning av Saudiarabien, med stöd av FN och flera andra västländer, ut i krig mot rebellerna från Ansar Allah. Sedan dess har kriget brutits upp och byråkratiska hinder och militära kontrollposter stoppat tillgången till mat och bränsle in i Jemen.

I november 2017 införde den saudiarabiskt ledda koalitionen en fullständig blockad. Sedan 20 december 2017 har kolaitionen öppnat upp för handelsvaror att komma in i Jemen, men de har sagt att det bara kommer vara så under 30 dagar.

fredag 19 januari är denna 30-dagarsperiod över.

– Vi måste vänta och se vad som kommer hända efter den perioden, säger van Meegen.

– Om blockaden återinförs kan jag ärligt talat inte föreställa mig hur hemsk situationen kommer vara för befolkningen.

Tusentals kan dö

Förutom att lyfta blockaden måste alla parter i konflikten tillåta humanitära aktörer att nå fram till människor som behöver hjälp, i stället för att stoppa katastrofhjälpen. Men detta är bara tillfälliga lösningar.

– Västländerna måste sluta sälja vapen, de måste sätta press på alla som är involverade i konflikten att återvända till förhandlingsbordet och arbeta för en bestående lösning. Befolkningens behov fortsätter att öka tills vi får en politisk lösning.

För närvarande är Van Meegen inte särskilt optimistisk med tanke på Jemens nära framtid.

– Om USA, Förenade Arabemiraten och andra medlemmar av FN:s säkerhetsråd inte agerar de närmaste månaderna, är jag väldigt pessimistisk å Jemens vägnar, säger hon.

– Fler och fler människor svälter. Vi riskerar att få se tusentals människor dö varje dag.

Hon anser att det finns åtgärder som kan vända på situationen.

– Om USA, Förenade kungariket och andra däremot tar ansvar för vad som händer och säkerhetsrådet erkänner att de har befogenhet att stoppa detta, tror jag att vi kan ha en chans att undvika det värsta utfallet för det jemenitiska folket.