#1: Fattigdom och brist på demokrati
Bakgrunden till konflikten handlar om fattigdom, arbetslöshet, korruption, brist på vatten samt brist på demokrati och politisk representation. Missnöjet på grund av allt detta ledde till omfattande och våldsamma demonstrationer i den arabiska vårens kölvatten 2011 och president Saleh tvingades avgå.
#2: En konflikt med djupa rötter
Konflikten har djupa rötter. Sedan 2004 har det varit en kamp mellan myndigheterna och rebellerna från Ansar Allah, också känt som Huthi-rebellerna. Gruppen är en lokal gren inom shia-islam som utgör ungefär en tredjedel av Jemens befolkning. I september 2014 tog lokala rebeller från Ansar Allah tillsammans med styrkor som varit lojala med tidigare president Salah kontroll över huvudstaden Sana.
#3: Grannländerna blandar sig i och stör
I mars 2015 gick en sammanslutning av flera länder i regionen ledd av Saudiarabien (också kallat koalitionen) med stöd av USA och flera andra västerländska nationer i krig med rebellerna. Sedan dess har situationen gått från dålig till värre.
#4: Världens största mänskliga hungerkris
Krigen har lett till hyperinflation, arbetslöshet och brist på löneutbetalningar. Det är också akut brist på bränsle, mat och mediciner. År 2015 levde hälften av landets 29 miljoner invånare på mindre än två dollar (under 15 svenska kronor) om dagen, utan tillgång till rent vatten och bra sanitet. Av landets 29 miljoner invånare är 22 miljoner i behov av humanitär hjälp. Av dessa är hälften i akut nöd. Omkring en halv miljon barn lider av akut undernäring.
#5: Dödsepidemin: Kolera
Bristen på löner och mediciner har också gjort att den offentliga sjukvården i landet helt brutit samman. Bara de rikaste människorna har råd med privata hälsotjänster. Bristen på vaccin och mediciner gör att många, särskilt barn, dör av sjukdomar de annars hade kunnat få behandling för. Ett utbrott av kolera 2016 härjar fortfarande i landet. Över 900 000 människor tros ha blivit smittade, och över 2 000 har dött till följd av detta sedan april 2017.
#6: Bombar civila och hindrar nödhjälpen
Över 8 700 människor har dödats och över 50 000 har skadats sedan konflikten bröt ut. Tre miljoner människor har varit tvungna att lämna sina hem. FN har anklagat alla parter i konflikten för angrepp på sjukhus, skolor och marknader och för att de ska ha hindrat nödhjälpsleveranser till civilbefolkningen.
#7: Stängda gränser dödar
Stängda gränsövergångar, flygplatser och hamnar har gjort det nästan omöjligt att få in nödhjälp i Jemen. Det har lett till akut brist på mat och mediciner och är en direkt orsak till att barn dör av undernäring och sjukdomar som hade kunnat blivit behandlade.
#8: FN tvingas lämna landet
Sedan den arabiska våren 2011 har FN försökt att medla i konflikten, men utan resultat. Så länge regeringen och koalitionen stöttas av USA, Storbritannien och Frankrike, som alla har varsin veto-röst i FN:s säkerhetsråd är det inte sannolikt att Säkerhetsrådet kommer spela någon avgörande roll i konflikten.
#9: FN har lanserat en fredsplan
Men Förenta Nationerna står inte helt handfallna. FN har gjort en fredsplan som de nu försöker få med parterna på, men hittills har det varit omöjligt att få parterna att acceptera alla punkterna i förslaget. Vapenvila, demilitarisering i städerna och en gemensam samlingsregering är de viktigaste punkterna i FN:s utkast till fredsavtal.