
19-åriga Marlon är idag en lysande ungdomsstjärna i Norge. Det är en kille med stort hjärta och många tankar kring livet. Själv säger han att han på sätt och vis har präglats av att hans pappa kom till Norge som politisk flykting i samband med de stora flyktingströmmarna från Chile under 1970-talet.
– På ett sätt tycker jag att det är svårt att jämföra pappa med de flyktingar jag ser på tv. Men det är ju egentligen inte så stor skillnad. Samtidigt tror jag att det är lättare för mig att tänka mig in i flyktingsituationen, än för många av mina vänner.

Webbserie – Marlons resa
I nya webbserien Marlons resa kommer vi nu att kunna följa honom i hans färd genom flera världsdelar. Han börjar i Mellanöstern, där hela 5,5 miljoner människor drevs på flykt från några av världens största kriser under 2017. Unga syrier söker sin tillflykt i grannländerna. Utan identitetshandlingar får de inte tillgång till hälsovård och utbildning. De har också svårt att röra sig fritt. Marlon tycker att det är svårt att tänka sig ett liv utan rörelsefrihet.
– Jag kan ju bara ge mig iväg och uppleva något nytt när jag vill. Jag kan ta bussen, flyga, ta tåget, och bara försvinna - där finns inte de möjligheterna, konstaterar han.
Därefter går resan till Sydamerika, en världsdel där våld har präglat livet för miljontals människor i decennier. I början av 2018 var cirka 8,3 miljoner människor på flykt i Nord- och Sydamerika. Marlon, som alltså har sina rötter här, vill förstå hur ungdomar tacklar de utmaningar de möter.
Sista anhalten blir den afrikanska kontinenten, där totalt 22,4 miljoner människor drevs på flykt på grund av förföljelse och våld under 2017. Flera av konflikterna i Afrika är långvariga och mycket komplicerade, vilket gör att omvärlden inte talar om dem. De glöms helt enkelt bort.

Många frågor som ska få ett svar
Med den här spännande resplanen är det inte konstigt att det har snurrat många tankar i Marlons huvud före avresan. Att nästan 28 miljoner barn och ungdomar under 18 år är på flykt från krig, konflikter och förföljelse över hela världen är för honom helt ofattbart. Hur ser deras liv och verklighet ut? Har de möjlighet att göra saker som andra ungdomar i vår del av världen tar för givet? Hur trygga är de?
– Jag tror att många ungdomar på flykt får en roll som de inte är redo för eller vill ha - du kanske måste ta ansvar för hela familjen. Du kan inte börja i skolan eller få utbildning alls.

Viktiga förberedelser
Och apropå trygghet. Före avresan har Marlon genomgått samma utbildning som NRC:s egna anställda gör innan de reser ut till olika länder. Utbildningen heter HEAT (Hostile Environment Awareness Training) och ska ge en viktig inblick i hur man agerar i svåra situationer. Men Marlon är inte orolig.
– NRC arbetar för människor på flykt i 31 länder runt om i hela världen. I överfyllda flyktingläger, i hotade byar och i sönderbombade städer. De finns hela tiden nära de människor som behöver hjälpen som mest. Så självklart kan det här vara farliga platser. Risken att hamna i kulregn är minimal, men eftersom det snart är dags att resa ut i fält så är det bra att vara förberedd, resonerar han.

Möten med unga och deras vardag
– Jag tror att jag kommer att möta helt vanliga människor - någon som har det svårt, och kanske någon som har ett inre driv för att göra något viktigt.
Han menar att människor i alla åldrar borde hålla sig uppdaterade om världens flyktingkriser. Därför kommer han bland annat att dokumentera resan, så att hans 541 000 följare på Instagram hela tiden ser vad som händer.
Även om det är svårt att föreställa sig ett liv på flykt, så är Marlon säker på en sak:
– Människor är människor och vi kommer att ha samma problem och samma relationer till dem runt omkring oss vart i världen vi än är. Ungdomar är ofta en grupp som inte känner sig sedda - vi vet inte alltid var vi ska placera oss - är jag vuxen, är jag ett barn? Kanske är vi egentligen ganska lika?
