Andra hav. Andra gränser. Samma drömmar.

För 150 år sedan var det människorna i Europa som korsade hav för att överleva, för att finna hopp. I dag flyr människor av samma skäl. När SF Studios nu släpper storfilmen Utvandrarna, är NRC med i laget.

– Jag hoppas att den här filmen ökar förståelsen för människor som är på flykt i dag, säger regissören Erik Poppe.

I mitten av 1800-talet var nöden och svälten stor i Europa. Flera tiotals miljoner människor gav sig av till Amerika – över 1,3 miljoner av dem var svenskar. De lämnade sina hem för att söka efter ett bättre liv, för att överleva. Många av oss har någon i familjen som vid en eller annan tidpunkt gjorde den farofyllda resan över ett opålitligt hav. Många av dem som reste slog sig till slut ner i USA, och med tiden blev de en del av samhället i den nya världen.

Under efterkrigstiden skrev Vilhelm Moberg en romansvit om emigrationen där vi fick följa Kristina, Karl Oskar och deras barn på resan över havet.

När vi nu följer den lilla familjen som riskerar allt för att slippa svälten, är det med Lisa Carlehed i den kvinnliga huvudrollen. Gustaf Skarsgård spelar hennes man Karl Oskar. Andra kända namn är Sofia Helin och Tove Lo.

Samarbetet med NRC

Filmen bidrar till att ge en bild av livet för de svenska utvandrarna i mitten av 1800-talet och kan påminna oss om de utmaningar som människor på flykt står inför i dag.

– Detta hände ju för över 150 år sedan. Den gången var det vi som måste fly. Men jag hoppas att kunna öka förståelsen för vilka det är som flyr i dag, vilka vi kan hjälpa. Vilka dessa människor är, säger Poppe. – Jag hoppas och tror att filmen kommer att ses av många och att den kan belysa situationen i världen som den ser ut i dag.

Poppe värdesätter samarbetet med NRC: – Jag har väldigt stor respekt för NRC:s arbete. Jag har haft glädjen att samarbeta med dem i 15 år. Vi har arbetat tillsammans med flera filmprojekt. Jag upplever att det finns en klokskap och en trovärdighet i det arbete de gör.

NRC står för Norwegian Refugee Council. Vi är en internationell organisation som hjälper människor på flykt, över hela världen. NRC såg dagens ljus i Norge för 75 år sedan, i kölvattnet av andra världskriget. Europa låg i ruiner och tiotals miljoner människor behövde hjälp. Många var hemlösa och andra lämnade de hem som stod kvar i sökandet efter en framtid för sig och sina barn.

Vi började med hjälparbete i Europa och har sedan växt. Vi arbetar nu i över 30 länder världen över, och vi är snabbt på plats där människor på flykt behöver oss mest. Vi vet vad som måste göras och vi gör det. Då européerna på 1800-talet korsade havet och kämpade för en ny start i Amerika, fanns ingen på plats för att hjälpa dem. Det gör vi nu.

I alla tider har människor kämpat för att överleva. Vi har sökt efter mat, efter trygghet, efter hopp.

Människor gör detsamma i dag.

Foto: Agnete Brun

Filmatiseringen av Kristinas och Karl Oskars resa för att rädda familjen är en påminnelse om vilka val människor ibland ställs inför, val som många fortfarande måste göra. Över 80 miljoner människor är på flykt i världen i dag. Över 80 miljoner människor har blivit tvungna att fly hemifrån i kampen för att överleva.

Många måste korsa hav – liksom många var tvungna att göra den gången.

***

Filmen har premiär i Sverige den 25 december.

 

Källor: So-rummet.se, filmweb.no, cine.no, isof.se