Cash distribution in Umbada, Sudan. Photo: Ingrid Prestetun/NRC
Utdelning av kontanter i Umbada, Sudan. Foto: Ingrid Prestetun/NRC

Öppenhet och ansvar

Genom att vara öppna och lära av våra erfarenheter, kan vi ge bästa möjliga hjälp till människor på flykt.

Vi ser till att detaljer om hur vi arbetar, och hur vi använder pengarna vi får in, är tillgängliga och synliga.

Det är viktigt för hela vår globala organisation att visa öppenhet och transparens gentemot de människor vi hjälper, de anställda som arbetar för oss, värdmyndigheterna där vi arbetar, givare som stöder vårt arbete – och allmänheten generellt.

Därför har Norwegian Refugee Council (NRC) infört en global Öppen information-policy som beskriver vilken information som delas och hur.

Läs Öppen information-policyn (på engelska).

Vi strävar efter största möjliga öppenhet. I de fall vi håller inne med information baseras det på sakliga grunder som säkerhet och integritet eller vår förmåga att ge hjälp.

Arbetet mot korruption

Vi definierar korruption som maktmissbruk för illegitima fördelar till grupper eller enskilda individer. Korruption kan förekomma i många former, inklusive – men inte begränsat till – mutor, bakbonusar (även kallade kickbacks), stöld, förskingring, utpressning, favorisering, bedrägeri, slöseri och sexuellt utnyttjande. Vi arbetar aktivt för att förebygga, undvika och upptäcka sådant och tar bestämt ställning mot alla former av korruption.

Alla anställda inom NRC globalt förpliktar sig till en nolltolerans och får exempelvis inte begära eller ta emot något som kan definieras som korruption. Anställda är instruerade att omedelbart rapportera möjlig korruption inom eller kopplat till vår organisation.

Korruption, stöld och illa skött hantering är vanligt i många av de länder där NRC arbetar. Inom vår organisation är vi medvetna om att det kan förekomma korruption även i de bästa kontrollsystemen.

Läs mer om antikorruptionsarbetet på NRC:s globala webbplats. Omkring 30 juni varje år publiceras en översikt över korruptionsärendena som slutfördes föregående år.

Speak Up

Speak Up är NRC:s globala visselblåsarsystem, en rapporteringskanal för misstänkta oegentligheter eller missförhållanden. Läs mer om Speak Up på NRC:s globala webbplats.

Läs visselblåsarpolicyn (på engelska).

Intressekonflikter

NRC har en global jävspolicy. Denna gäller inte bara för samtliga anställda och de som har styrelseuppdrag utan även för de leverantörer och konsulter som NRC arbetar med.

Läs jävspolicyn (på engelska).

I övrigt undertecknar ledamöterna och suppleanterna i NRC Sveriges styrelse årligen en jävsdeklaration för redovisning av eventuella intressekonflikter, i syfte att säkerställa transparens i alla beslut som fattas.

Förvaltning av eget kapital  

Eget kapital ska förvaltas med ett minimerat risktagande och på ett sådant sätt att NRC Sveriges oberoende kontroll över kapitalet säkerställs. Det innebär att kapitalet kan placeras på bankkonto och i räntebärande värdepapper men inte i enskilda aktier eller aktiefonder. Kapitalet ska vid var tidpunkt finnas tillgängligt.

I händelse av att NRC Sverige får gåvor i form av värdepapper eller fast egendom säljs dessa så snart som möjligt. Insamlingsstiftelsen är befriad från reavinstskatt, vilket innebär att hela värdet av en fastighet eller värdepapper går till NRC Sverige.

Lärande

Vår organisation främjar att ständigt lära av erfarenheter, så att programmen kan anpassas och utvecklas till det som fungerar.

För att kunna lära oss behöver vi samla information om hur väl hjälparbetet fungerar. Detta görs via uppföljning och utvärdering, bland annat med referenspunkter och kvalitetsbedömningar. Lärdomarna används för att stödja beslutsfattande framöver.

Läs NRC Sveriges årliga effektrapporter.

Läs mer om lärande inom NRC.

 


 

NRC Sverige är medlem i Giva Sverige, branchorganisationen för tryggt givande.

Logotyp för Tryggt givande, Giva Sverige


NRC Sverige har ett 90-konto, utfärdat av Svensk Insamlingskontroll.

Logotyp för 90-konto, Svensk Insamlingskontroll

 

Norwegian Refugee Council (NRC) är medlem i Core Humanitarian Standard (CHS) Alliance.

Logotyp för CHS Alliance member