Libanon: NRC ger livräddande hjälp

Norwegian Refugee Council (NRC) fortsätter att leverera livräddande hjälp till människor som flyr undan israeliska attacker.

Sedan den 23 september har 1 700 människor, inklusive barn, dödats och nästan 10 000 skadats i israeliska luftangrepp över hela landet.

Mer än en miljon människor har tvingats på flykt i Libanon och hundratusentals har flytt till Syrien.

– Vi förväntar oss att siffrorna kommer att fortsätta stiga i takt med att Israel utökar den geografiska omfattningen av sina attacker. Människor vet inte vart de ska ta vägen eller om det kommer att vara säkert där de är. Mer än 250 000 människor har redan flytt över gränsen till Syrien, säger Nathan Carey, NRC:s talesperson i Mellanöstern.

 

Våra kollegor på plats rapporterar att hela familjer har utplånats.

– En stor syrisk flyktingfamilj med över 20 medlemmar dödades i en enda attack i Bekaa, berättar Nathan Carey.

Människor sover under bar himmel

En del människor sover i sina bilar, andra tillbringar nätterna på gatan, vid busstationer eller utanför sjukhus.

Syriska flyktingfamiljer söker skydd vid en busstation. Foto: NRC

– Vi är särskilt oroade över att det är tätbefolkade områden som är måltavlor. Vissa människor har redan fördrivits två gånger. Människor har slut på möjligheter till skydd. Nästan 900 skolor, moskéer och kyrkor fungerar som härbärgen, men de flesta av dem är nu fulla, fortsätter Carey.

Tiotusentals människor bor i härbärgen i skolor, moskéer och kyrkor. Foto: NRC

Situationen i härbärgena är ”chockerande”, säger NRC:s ansvarige för boendena, Mersal Kalaoun:

– Varje dag är värre än dagen innan. I dag är bättre än i morgon. Nu är bättre än i kväll. Vissa härbärgen som öppnade var fullbelagda inom en halvtimme, människor strömmade in. Vissa familjer har separerats och föräldrarna bor på olika ställen.

I de kollektiva skyddsrummen finns inga duschar eller badplatser.

– Två eller tre familjer packas ihop i samma klassrum även om de inte känner varandra, vilket gör att många inte får tillräckligt med avskildhet, säger Maureen Philippon, NRC:s Libanonchef.

Stannar och levererar

NRC ger humanitär hjälp till fördrivna libaneser och till syriska och palestinska flyktingar i hela Libanon, inklusive i de områden som nu utsätts för bombningar.

– Våra kollegor är för närvarande alla i säkerhet, men vi fruktar att dessa attacker kommer att ha en förödande effekt på vår kontakt till de samhällen vi tjänar. De har redan utstått månader av konflikter, attacker och prövningar, säger Carey.

I efterdyningarna av de senaste israeliska attackerna ger NRC:s team akut nödhjälp till de drabbade. Teamen arbetar över hela landet, i städer och samhällen där människor har funnit säkerhet, för att distribuera förnödenheter till fördrivna familjer.

NRC:s insats i nödsituationen 

Våra kollegor i söder, av vilka många själva har tvingats fly, är tillbaka på jobbet i Saida och Tyre, där de har levererat filtar, madrasser, solcellslampor och vatten.

Utdelning av filtar i Saida. Foto: NRC
NRC delar ut madrasser, liggunderlag, filtar, hygienprodukter och blöjor i Zahle. Foto: NRC

– De flesta av dem som fördrevs till härbärgen kom utan några tillhörigheter. De hade varken mat, vatten eller mediciner och inte tillräckligt med kläder. Det finns inga sovplatser. De få toaletter och duschar som finns saknar grundläggande utrustning, förklarar Carey.

I härbärgena runt om i landet gör NRC följande:

  • delar ut mat, vatten, hygienartiklar och rengöringsmedel
  • reparerar toaletter, installerar portabla duschar och vattentankar samt organiserar transport av vatten
  • förbättrar integriteten och levnadsförhållandena

Dessutom påskyndar NRC leveransen av dokumentation till människor som kan behöva resa. Information om uppehållstillstånd för syriska flyktingar och migranter tillhandahålls också.

– Trots de enorma utmaningarna kommer våra team i Beirut, Libanonberget, Bekaa och de norra och södra provinserna att göra allt de kan för att ge stöd och hjälp till de som drabbats av attackerna, avslutar Carey.