Det är sommar. Tidigt varje morgon stiger Alas upp och går genom flyktinglägret Zaatari i Jordanien. I en timme går hon genom ökenhettan. Hon går genom det som med tiden har blivit en stor, livlig och urban bosättning, som nu är hem för cirka 76 000 syriska flyktingar. Klockan halv nio är hon framme på arbetet. Det är värt den långa promenaden.
– Den här möjligheten har givit mig ekonomiskt oberoende och en chans att lyckas i livet, säger hon med ett fast leende.
Stöd vårt arbete och bidra till att fler unga flyktingar kan få en utbildning
En skrämmande resa
Ala är från Syrien men 2012 blev hon tvungen att fly tillsammans med sin familj då det blev farligt att stanna på grund av kriget. Resan till Jordanien var skrämmande. Ala var bara 13 år då familjen måste lämna sitt hem.
– Jag gav mig av till fots klockan tio på kvällen och kom fram till gränsen mot Jordanien klockan sex nästa morgon. Vi gick på natten eftersom vi var livrädda för att bli angripna på vägen. Vi var runt 100 personer och många blev skadade, berättar hon.
– Det kändes som om jag skulle drunkna men så blev jag räddad.Ala
– När vi kom till gränsen möttes vi av den jordanska armén. Det kändes som om jag skulle drunkna men så blev jag räddad. Jag hade varit så rädd hela vägen men nu sa soldaterna till mig ”du är trygg nu”. Det var överväldigande.
Börjar vuxenlivet i ett läger
Unga på flykt kämpar mer än sina jämnåriga för att få en utbildning. Bara tre procent av världens flyktingar studerar vid universitet eller genomgår annan högre utbildning. För humanitära organisationer som NRC Flyktinghjälpen är det viktigt att investera i utbildning och möjligheter för människor på flykt. Utan dem kan de unga förlora känslan av värde och hopp om framtiden.
För Ala kom möjligheten i form av att lära sig att sy.
– Jag fick höra talas om NRC Flyktinghjälpens ungdomsprogram efter att ha fått fyra månaders sömnadsutbildning hos en annan organisation. Det gav mig mycket glädje att sy så jag ville lära mig mer, säger hon.
Programmet är uppdelat i tre steg. De två första fokuserar på utbildning medan det tredje steget utgörs av en praktikplats.
– NRC Flyktinghjälpens program fungerade perfekt. När jag började förstod jag att jag fortfarande hade mycket att lära. Det var väldigt intensivt men givande.

Nu arbetar Ala som sömmerska på NRC Flyktinghjälpens ungdomscenter. Centret är ekonomiskt självständigt och all vinst återinvesteras för att ge fler unga en arbetsplats. Centret erbjuder också snickar- och svetsarutbildning, utöver en rad andra kurser.
Självständighet
När vi frågade Ala vad jobbet betyder för henne svarade hon: – Den möjlighet som NRC Flyktinghjälpen har gett mig betyder ekonomiskt oberoende.
– Min pappa är stolt över mig och det är väldigt viktigt för mig.

Ala är äldst av 11 syskon, och hon hjälper familjen med pengarna hon tjänar på sitt arbete.
– Jag är äldst och därför känner jag ansvar för dem. Jag passade dem under coronapandemin, säger hon stolt.
Många unga på flykt kan förlora hoppet men Ala är ambitiös och optimistisk inför framtiden.
– I framtiden vill jag öppna ett eget sömnadscenter.