Så här beskriver han den nya skolvardagen efter att NRC Flyktinghjälpen byggt upp den sönderbombade skolan.
För ett år seden låg skolan och delar av området i den tidigare belägrade enklaven Östra Ghouta i ruiner. Det nio år långa kriget i Syrien har drabbat framförallt barnen. Två av fem skolor har helt eller delvis ödelagts som en följd av kriget och mer än 10 miljoner skolbarn är utan skola. Mellan 2011 och 2015 skedde hälften av alla angrepp på skolor i världen just i Syrien.
Enorm förstörelse
Jan Egeland, NRC Flyktinghjälpens generalsekreterare besökte området strax efter att enklavestriderna hade avtagit. Han slogs av den enorma förstörelsen och berättelser som skolbarnen berättade.
– Nu vill göra allt för att ordna fram pengar till att bygga upp de sönderbombade skolorna och få slut på det lidande som krig för med sig. Vi kan kan agera och vi har skyldighet att hjälpa, sade Egeland den gången när han gick runt i ruinerna av det som en gång varit ett klassrum.
Några av barnen i Östra Ghouta hade under tre år långa belägringen undervisning i skyddsrum och källare, under tiden belägringen och bombattackerna pågick användes skolorna till annat.
Gjorde läxor när bomberna föll
När NRC Flyktinghjälpen fick tillgång till den tidigare belägrade området i Östra Ghouta 2018 mötte vi barnen som berättade om sin skräck för krig, om belägringen och bomberna som dödade och skadade släktingar. Några av dem återvände senare till de sönderbombade skolorna och fick undervisning i de klassrum som var minst skadade.
– Vi kunde inte gå till skolan. Vi var rädda för raketerna och var tvungna att gömma oss i källaren. I källaren gjorde jag själv mitt skolarbete, övade matte och läste arabiska för det var de enda böckerna jag hade, berättade tioåriga Reem från stadsdelen Harasta.
Hoppet om hjälp
Men varken Reem eller de andre barnen har gett upp tron om en framtid och hoppas att NRC Flyktinghjälpen ska bygga upp skolan igen, som innan kriget hade 725 elever.
– Jag hoppas situationen lugnar sig så att vi inte längre bombas. Jag hoppas att vi får tillbaka skolan utan skador och trasiga väggar. Min mamma vill inte att jag ska få dåliga betyg, så hon ger mig extra undervisning. Det är därför jag alltid är bäst i klassen, sa Reem.
Hennes önskan är nu uppfylld, hennes skola är en av flera som NRC Flyktinghjälpen har återuppbyggt. Vi har utrustat klassrummen med skrivbord och annat skolmaterial. Vi har också utbildat lärare. Vi har aktiviteter för både barn och föräldrar så att de bättre kan hantera vardagen och skolan igen. Under 2019 hjälpte vi närmare 96 000 barn i Syrien att få sina skolor och utbildning tillbaka.
Barnen - vår viktigaste resurs
– Även om klassrummet saknade fönster och dörrar och det var skräp överallt, gjorde lärarna vad de kunde för att skapa trygghet och en bra inlärningsmiljö. Kom ihåg att barnen är den viktigaste resursen vi har när vi nu måste bygga upp Syrien, säger Manal, som undervisar barnen på skolan i Harasta.
Glädjer sig över varje ny skoldag
Hon säger att det var smärtsamt för barnen att se de förstörda skolorna och hela tiden bli påminda om krigets grymhet.
– Min son som går i första klass, oroade sig mycket varje dag innan skolan återuppbyggdes och blev fin igen. Han grät och hade ingen lust att gå till skolan som han beskrev som ful och hemsk.
Den fina skolmiljön har gjort att barnen kan vara glada igen och fokusera på sina studier.Manal, lärare och mamma
Vi möter henne inne i det nyrenoverade klassrummet. Väggarna är nymålade och är dekorerade med fina figurer i klara färger.
– Resultatet är fantastiskt som ni ser. Vi lärare kan nu ge bättre undervisning, klassrummen är inte överfyllda längre och barnen har fått kortare skolväg. Den fina skolmiljön har gjort att barnen är glada och kan fokusera på sina studier. Vi ser att barnen trivs, de är trygga och de lär sig mer. De får bättre resultat och färre barn hoppar av skolan.
Får bättre betyg
Tala (10) er en av eleverna som gläds över den positiva förändringen.
– För ett år sedan var skolan i ruiner. Skrivborden var förstörda, alla fönstren var trasiga och väggarna saknade alla dessa fina målningar i vackra färger. I år är allt mycket bättre, skolan är så fin och lärarna hjälpsamma, vi deltar också i fler fysiska aktiviteter som sport. Ja, till och med mina betyg har blivit bättre, säger Tala stolt.
Utbildar lärare
Manal har också sett att hennes son gör stora framsteg.
– Efter renoveringen av skolan har han blivit gladare och trivs som aldrig förr. Varje kväll packar han son ryggsäck och lägger fram skoluniformen till nästa skoldag.
NRC Flyktinghjälpen har också genomfört kurser för lärarna och annan personal i skolan, så de bättre ska förstå barnens behov och ge bättre undervisning.
– Jag ser också att vi lärare fått ett positivt lyft. De fina klassrummen, de vackra väggar i klar färg och inte minst kurserna vi får bidrar till det. Nu är vi bättre rustade för att förstå vad barnen tycker och känner så att vi kan underlätta för dem med rätt aktiviteter och bättre undervisning.