Minette, 38 år, och hennes familj flydde från hemmet, då det brändes ner som en följd av striderna i de engelsktalande regionerna i Kamerun. Foto: Tiril Skarstein/NRC.

Människor som dödas och hus som sätts i brand – här är 5 fakta om den nya krisen i Kamerun

Text: Itunu Kuku|Publicerat 08. maj 2019
I fem år har Boko Haram skapat kaos i norra Kamerun, och nästan 250 000 människor har drivits på flykt. Samtidigt har en relativt ny och lite diskuterad kris utvecklats i landets två engelsktalande regioner, som ligger vid gränsen mot Nigeria i väst. Den här senaste krisen har drivit 530 000 kamerunier på flykt.

Här är fem fakta som du bör känna till om den nya konflikten i Kamerun:

1. Ett land, två språk

Kamerun är ett tvåspråkigt land med franska och engelska som officiella språk. Två av landets tio regioner är engelskspråkiga - Nordväst och Sydväst, som består av cirka en femtedel av landets befolkning.

Språkskillnaderna har rötter i tiden före första världskriget, då Kamerun var en tysk koloni. Tyskland förlorade kriget och Kamerun delades upp mellan Frankrike och England.

När Kamerun och grannlandet Nigeria blev självständiga 1960, frågade man sig vad som skulle hända med de tidigare brittiska områdena. 1961 hölls en folkomröstning där invånarna i brittiska Kamerun kunde välja mellan att bli en del av Nigeria eller det franskspråkiga Kamerun. Resultatet blev en sammanslagning med resten av Kamerun.

Läs också: 4 miljoner drabbade av en växande kris i Kamerun

  

2. Protester och oro

Även om landet har både franska och engelska som officiella språk, har aktivister i de engelsktalande områdena länge klagat över att de känner sig förbisedda. Under 2016 var det starka protester mot att det tillsattes franskspråkiga domare vid domstolarna och att franskspråkiga lärare anställdes på skolorna i de engelsktalande regionerna.

När protesterna växte slog säkerhetsstyrkor till med full kraft, vilket utvecklade sig till våldsamma sammanstötningar.

3. Våld och rädsla

2017 förklarade icke-statliga väpnade grupper i de två engelsktalande regionerna sig som officiellt självständiga från Kamerun. De inledde strider mot regeringen, för att frigöra sig och upprätta en ny självständig stat med namnet Ambazonia. Myndigheterna avvisade den här lösningen och den kamerunska armén slog till hårt mot dessa grupper i båda regionerna. Striderna eskalerade under 2018 och 2019, och båda parter har anklagats för allvarliga brott mot de mänskliga rättigheterna.

  

"There were killings and be-headings, the violence was so much I couldn't stay in Belo any longer." Alfred, 42 on his decision to leave his village Belo and relocate to Bamenda the capital of North-West Cameroon. He was one of 800 recipients of WASH and shelter kits distributed to displaced people by NRC.

Photo: Itunu Kuku/NRC
”Vi flydde i panik. Omkring oss blev människor dödade och hus sattes i brand. Vi hade inget annat val än att fly för livet”, berättar Alfred, 42 år. Han flydde med familjen från sin by till den regionala huvudstaden Bamenda i Nordväst. Foto: Itunu Kuku/NRC.

  

4. Civila drabbas

Som så ofta är det civilbefolkningen som drabbas hårdast. I mars 2019 hade 530 000 kamerunier drivits på flykt till följd av striderna, enligt FN. Många har flytt från sina byar för att söka tillflykt till större städer. 42-årige Alfred, som flydde med familjen från sin by till den regionala huvudstaden i Bamenda i Nordväst, berättar:

– Vi flydde i panik. Omkring oss blev människor dödade och hus sattes i brand. Vi hade inget annat val än att fly för livet.

  

Conflict in South-West and North West region of Cameroon has forced half a million people to flee their homes. This photo is from Buea in South-West region. Photo: NRC/Tiril Skarstein
Många har flytt från sina byar och sökt sig till större städer, andra gömmer sig i skogarna runt byarna. Foto: Tiril Skarstein/NRC.

  

5. NRC svarar på krisen

NRC arbetar i båda regionerna och svarar på krisen. I samarbete med andra humanitära aktörer och lokala kyrkor hjälper vi kamerunier på flykt med bland annat tak över huvudet och hygienartiklar. Vi har hjälpt runt 24 000 personer hittills, men tusentals behöver fortfarande hjälp.

Läs mer om hur du kan hjälpa människor på flykt.

 

 

Vill du stötta vårt arbete för människor på flykt?