– Det verkar som att det internationella samfundet sover när det kommer till krisen i Kamerun. Brutalt dödande, nedbrända byar och massiva fördrivningar har mötts med öronbedövande tystnad, säger Jan Egeland, generalsekreterare för NRC.
Konflikten i de engelsktalande delarna av Kamerun har fördrivit över en halv miljon människor. Hundratals byar har bränts ner till marken. Tusentals människor som för tillfället gömmer sig har inte fått någon form av hjälp. Sjukhus har attackerats och hälso- och sjukvårdspersonal lever i rädsla för att bli bortförda eller dödade. Över 780 000 barn har fått se sina skolor stänga. Men det har ändå varit minimal medieuppmärksamhet, hjälparbetare får för lite stöd, det sker inga solida förhandlingsförsök och det är för lite påtryckningar på parterna för att stoppa civila attacker.
– Den internationella förlamningen måste upphöra. För varje dag som krisen fortsätter byggs bitterheten på och regionen närmar sig alltmer ett fullskaligt krig, säger Egeland.
Den årliga listan över försummade flyktkriser baseras på tre kriterier; brist på medieuppmärksamhet, brist på ekonomiskt stöd och brist på politisk vilja. Kamerun får högsta poäng i alla tre. Landet följs tätt av DR Kongo och Centralafrikanska republiken. Krisen i dessa länder präglas också av bristande uppmärksamhet som har bidragit till bristen på stöd till hjälpinsatser.
– Nödhjälp ska ges baserat på behov, det ska inte vara ett resultat av ett politiskt spel. Ändå ser vi varje dag att miljontals människor på flykt blir negligerade eftersom de drabbats av ”fel” kris, säger Egeland.
De flesta av länderna på listan finns på den afrikanska kontinenten. NRC ber nu om ökad uppmärksam gentemot kriserna på listan, så att man kan förhindra miljontals människors lidande.
– Denna deprimerande lista måste vara en ögonöppnare för oss alla. Bara genom att skapa medvetenhet om dessa kriser, lära sig om dem och sätta dem på den politiska agendan kan vi skapa nödvändiga förändringar, säger Egeland.
Detta är världens mest försummade flyktingkriser, baserat på siffror från 2018.
- Kamerun
- DR Kongo
- Centralafrikanska republiken
- Burundi
- Ukraina
- Venezuela
- Mali
- Libyen
- Etiopien
- Palestina
Listan är baserad på följande kriterier:
- Brist på politisk vilja
- Brist på medieuppmärksamhet
- Brist på ekonomiskt stöd
Flyktingkriser som tillsammans har fördrivit mer än 200 000 människor på flykt har analyserats – totalt 36 kriser.