Mer än ett år efter krigets slut i Irak saknar tusentals människor – precis som Eman - identitetshandlingar. Några förlorade dem under flykten från striderna, andra har aldrig fått handlingar utfärdade. De som saknar id-handlingar står utanför samhället och får inte tillgång till mat, sjukvård och andra förmåner.
Ingen sjukvård utan dokument
Eman gick till ett annat sjukhus i hopp om att de skulle förstå situationen, men de ville heller inte hjälpa henne. Eman är gift men hennes man saknas, och hon har inga papper som bevisar hennes identitet eller äktenskapet. Mannen försvann 2017 under militäroperationerna för att återta Mosul från IS. Eman flydde striderna och har inte hört från honom sedan dess.
Sjukhuspersonalen frågade henne om hennes man, och om graviditeten var resultatet av en affär.
– De hotade att behålla mitt barn på sjukhuset tills fadern dök upp, om det var så att jag skulle föda där.
För Eman var det inte längre aktuellt. Hon gav sig iväg hem, där hon födde sitt barn utan varken läkare eller barnmorska.
Dottern fick aldrig ett födelsebevis. Nu är hon nästan två år, men har inte blivit vaccinerad. Hon lider av bronkit och njursten, men får inte medicinsk hjälp.
När Eman hörde om ett sjukhus i flyktinglägret Hamam Al-Alil i Mosul, där de erbjöd sjukvård till personer utan identitetshandlingar, försökte hon ta sig dit. Men hon stoppades vid en kontrollstation. Hon hade inte de identitetshandlingar som behövdes för att komma förbi.
Barn blir inte vaccinerade
I staden Hawija, mitt i Kirkuk i norra Irak, blir inte barn som saknar födelsebevis vaccinerade, berättar Salah, en medicinsk assistent på hälsovårdsdepartementet.
Familjer som saknar papper är beroende av vaccinationskampanjer som leds av lokala kliniker och icke-statliga organisationer, för att barnen ska vaccineras.
– Brist på vaccinering har lett till nya utbrott av sjukdomar som mässling, vilket inte var ett problem före IS. De här sjukdomarna bröt ut i och med de barn som föddes under IS styre, eftersom de flesta av dem saknar födelsebevis.
Omkring 8 procent av irakier på flykt, som bor utanför flyktingläger, saknar identitetshandlingar. Motsvarande siffra för irakiska familjer som bor i läger är hela 10 procent. Enligt en ny studie utförd av NRC och våra partners är den främsta orsaken den höga kostnaden för att utfärda, uppdatera eller förnya papper. Ett annat hinder är överfulla kontor och bristande förståelse för processen man måste gå igenom.
Inte tillåtet att lämna lägret
Sjubarnsmamman Hana bor i ett läger i Kirkuk. När hemstaden Mosul var under IS kontroll, stoppade de all utgivning, förnyelse och uppdatering av identitetsdokumentation. Tre av hennes barn saknar födelsebevis. Det innebär stora problem för familjen.
Hennes 2-åring lider av astma.
– Han blev sjuk efter att vi flydde till lägret. Det kan vara väldigt kallt att bo i ett tält här på vintern. Min son behöver sjukvård, och jag kan inte ens ta honom till sjukhuset som ligger vid lägret.
Myndigheterna tillåter inte att någon utan identitetshandlingar lämnar lägret.
– Under IS kontroll fanns det inget system som kunde utfärda officiella handlingar, såsom födelsebevis. Vi fick bara vaccinationskort för de nyfödda barnen, förklarar Hana.
Riskerar att sparkas ut ur skolan
På skolan i Hamam Al-Alil-lägret i Mosul bekräftar rektor Ibrahim att barn behöver identitetshandlingar för att kunna registrera sig i skolan.
Det finns många papperslösa barn i lägret. Ibrahim välkomnar alla barn, även de utan papper, till skolan. Men han betonar att de riskerar att sparkas ut från skolan av myndigheterna när som helst.
– Eftersom de inte har dokumenten de behöver, får mina barn inte gå i skolan. De har förlorat sin framtid och sina drömmar, säger Nada, en frånskild kvinna och sjubarnsmamma som bor i lägret.
Liksom så många andra, har hon inte råd att betala för transporten och avgifterna, för att utfärda nya dokument.
NRC uppskattar att det enbart i Irak finns omkring 45 000 barn i läger som saknar födelsebevis eller andra identitetshandlingar, vilket innebär att de riskerar att dömas till ett liv i utkanten av det irakiska samhället.
Hana delar Nadas oro för barnens framtid.
– Utan utbildning får mina barn ingen framtid. Utbildning är det enda sättet de kan nå sina drömmar, men nu tas även de drömmarna från dem.