
Livsmedelsförsörjningen vilar på fyra viktiga pelare:
- Tillgång till varierade och näringsrika livsmedel.
- Fysisk, ekonomisk och social tillgång till näringsrik mat.
- Tillräcklig användning av livsmedel som konsumeras för att upprätthålla ett hälsosamt näringsmässigt välbefinnande.
- Stärkt stabilitet i de pelare och system som människor förlitar sig på över tid.
Under konflikter, katastrofer och fördrivningar riskerar livsmedelsproduktionen och marknadssystemen att kollapsa. Människor förlorar sina tillgångar och deras förmåga att försörja sig störs.
NRC:s expertis inom försörjningsmöjligheter och livsmedelssäkerhet
NRC tillhandahåller livsmedelsbistånd för att förhindra förlust av liv och för att bidra till återuppbyggnaden av lokala livsmedels- och marknadssystem. Organisationen främjar försörjningsstrategier som skyddar, återhämtar och stärker individers och hushålls förmåga att försörja sig. För att förhindra upprepade fördrivningar får engagemang i sociala och ekonomiska möjligheter stöd som stärker anpassningsförmågan hos system, individer, familjer och samhällen som drabbats av förflyttningar.
NRC följer FN:s livsmedels- och jordbruksorganisations (FAO) definition av tryggad livsmedelsförsörjning:
”Tryggad livsmedelsförsörjning föreligger när alla människor, vid alla tidpunkter, har fysisk, social och ekonomisk tillgång till tillräcklig, säker och näringsriktig mat som uppfyller deras kostbehov och matpreferenser för ett aktivt och hälsosamt liv.”
I både akuta och utdragna kriser analyseras sammanhanget och situationen när det gäller försörjningsmöjligheter och sårbarhet. Denna analys möjliggör en bättre förståelse för sårbarhet, behov och preferenser, och är avgörande för utvecklingen av holistiska integrerade insatser som bidrar till hållbara lösningar.
Insatser för försörjningsmöjligheter måste genomföras i kombination med andra sektorer.