
Vad händer i Iran?
Iran har länge varit en fristad för afghanska familjer på flykt, och antalet har ökat kraftigt sedan talibanernas maktövertagande 2021. I dag tar sig tusentals afghaner in i Iran varje dag, vanligtvis via informella gränsövergångar.
Väl där ansluter de sig till den stora grupp afghanska flyktingar som har befunnit sig i landet i åratal, vissa till och med i decennier. Många av dessa människor har vuxit upp i exil. Iran är det enda hem de någonsin har känt till. Och enligt den inkluderande flyktingpolitiken som Iran har haft under lång tid har alla afghaner varit berättigade till primärvård och afghanska barn har kunnat studera i lokala offentliga skolor.
Men i slutet av 2024 godkände de iranska myndigheterna en deportationsplan för att skicka tillbaka två miljoner afghanska flyktingar till Afghanistan senast i mars 2025. Detta ledde till en enorm, aldrig tidigare skådad ökning av både deportationer och frivilliga återvändanden - fem gånger fler än året innan.
Det är bara papperslösa afghaner som riskerar att deporteras. Men alla tidigare giltiga former av flyktingdokumentation har nu upphävts till förmån för det nyligen införda smarta ID-kortet - och många afghaner har inte fått dessa viktiga kort på grund av långa byråkratiska förfaranden och ekonomiska begränsningar.
Utan ID-kort kan dessa flyktingar inte dra nytta av offentliga resurser, få tillgång till viktiga tjänster eller få arbetstillstånd. De är oskyddade mot deportation och lever i ett tillstånd av desperation och osäkerhet och är i stort behov av humanitärt stöd.
NRC i Iran
NRC har haft ett kontor i landet sedan 2012 och arbetar tillsammans med partner inom följande områden:
- Vatten, sanitet och hygien
- Skydd och tak över huvudet
- Försörjningsmöjligheter och livsmedelsförsörjning
- Utbildning
- Skydd mot våld
- Information, rådgivning och rättshjälp